Одломак из књиге:
ПОЛИМСКЕ СВЕТИЉКЕ
 
 
 
Проф ДУШАН ВУЛЕТИЋ 

 

 

БРЕЗОЈЕВИЧКА ЦРКВА


Тешку судбину је имала Брезојевичка црква подигнута 1567. године, запаљена 1862. године, па обновљена 1864. године и поново паљена 1912. Њено постојање и активност у оно мучно вријеме било је од великог значаја за битисање школе поред ње.

До свршетка првог светског рата једине школе у плавскогусињском крају биле су ова и гусињска школа, као и плавска, али која је основана тек 1913 године.

По предању Брезојевичка црква је чак старија од Дечана, што за сада остаје недоказано, али се сигурно зна да ју је обновио или вјероватно из темеља подигао јеромонах Нестор са својом калуђерском братијом, у другој половини шеснајестог вијека, 1567, године.

Црква је саграђена у стилу византијских цркава, са полукружном апсидом, квадратним наосом и припратом, без кубета и звоника. Она својом архутектуром доста подсјећа на старије приморске цркве. Била је фрескосликана, али су слике пропале после више паљевина.

1986. године црква је реновирана, као и изграђена поред ње нова школска зграда и асфалтни пут до овог значајног историјског мјеста плавског краја.

Брезојевичка црква и школа лоциране су на лијевој страни ријеке Лима, свега два километра од изласка из романтичног Плавског језера, у подножју брда Градац, а код ушћа ријеке Комарнице у Лим.

 

ХРАМ СВ. ТРОИЦЕ - БРЕЗОЈЕВИЦА

 

 Прилог послао Дејан БАБОВИЋ из Андријевице