Одломак из књиге:
ВЕЛИКА - ВЕЛИКА ПО ВЈЕКОВНОЈ ПАТЊИ
 
 
 
ПАУНОВИЋ (МИЛО) БРАНКО

ВОЈО (Стамат) ЈОКИЋ

страна 234

 

Рођен сам 1937. године у Велици,од оца Стамата Заковог и мајке Доле, рођене Вуковић. Одрастао сам и дјетињство провео у Велици, у најтеже вријеме - погибије, глади, немаштине.

Послије одслужења војног рока, отишао сам у Котор гдје сам провео радни вијек, формирао фамилију и дочекао пензију. Као пензионер највише времена проводим у Велици.

Тога дана 28. јула 1944. године, чувао сам овце са сестром Натом. Видио сам када је на мотоциклу прошла тројка њемачких војника према Лијевој Ријеци. Кад је прошло вријеме попаска, и када је требало да вратимо стоку у шталу, Ната и ја смо, са оно оваца , прошли преко џаде  и дошли кући. Видим, војска око куће, а камиони стоје на џади. Испред куће је била постављена софра и на њој со и хљеб, сир, вареника, и шта је још било. Неки од војника су узимали и јели. У једном моменту, један војник, Њемац, прилази колијевци у којој је био Лујо Шатов, новорођенче, скида са рамена машинку и упери је у колијевку. Хтио је да га убије. Ми запиштасмо и изгледа да га тако спасисмо. Није га убио. Онда смо пошли према Станојевој кући.

Видио сам кад је из кукуруза изашао други војник и на српском језику рекао:

"Склоните се! Само, немојте да сте ма пут. Бјеж`те!"

Ми потрчасмо и склонисмо се у разор. Један навр` другога... Ту смо ћутали, а чим нам се указала прилика, утрчали смо у кукуруз. Ту смо остали све док је прошла пицњава, алакање и вриска.

Кренусмо низ село па према Зрнојевици гдје смо стигли тек увече. Успут сам видио бабу Јелу Живаљевић... бацили ју с прозора, низ разор, и ту се скотрљала. Бијаше још жива и запомагалаје:

"Росе, Доло, поведите ме код Микаила!"

Њеног сима Микаила видио сам више куће Вучете Стешевића -  лежи мртав окренут лицем према земљи. Најтеже ми је било, и то ми је вјечно остало у сјећању - и сада ме језа подилази - згрчен костур Вукајла Живаљевића. Изгорио... Само труп остао... стомак...

Затим сам видио тијело Микаила, оца Маша Гојковића. Бијаше пао у јаз са водом, и ту мртав остао.