Свједочење

 
 
 
МИХАИЛО (ДУШАН) ЛАЛЕВИЋ

МИХАИЛО (ДУШАНА - РАДОШЕВОГ) ЛАЛЕВИЋ

 

Рођен сам 1942. године у Горњој Ржаници. Наредне 1943. године у октобру, на Иванпољу у Велици, је стријељан мој отац Душан у 31-ој години, са још осморицом мјештана. Моју породицу, није ни покољ заобишао 28. јула 1944. године. Поред остале ближе родбине, убијена ми је рођена сестра Милијана и брат Милан.

Тог 28. јула, ја сам имао двије године и све што знам о том дану, знам из прича моје  мајке Драгиње - рођене Пауновић, која ми је тог дана по други пут поклонила живот.

Прије почетка покоља, ујутру 28. јула, до наше куће, односно до куће мога ђеда Радоша Лалевића, дошла је група војника - предходница. Они су на српском језуку причали и упозоравали да се не излази из кућа, јер све оне које затекну ван кућа, одмах ће да стријељају. Недуго после њих на вратима се појавила друга група, која је са врата пуцала по нама.

У том метежу, мајка ме је зграбила из колијевке и понијела у избу. У изби је одвезала краве да би се боље сакрила носећи мене у наручју. Када су утихнули рафали, кућу су запалили, тако да, и ако је неко остао жив или рањен у кући, није имао шансе да преживи дим и ватру.

Тада је и моја мајка, схватила да и нама пријети опасност, па се некако искрала и побјегла пут Лима. Неколико војника су је видјели и појурили за нама. Тражили су нас неко вријеме обалама, и на крају одустали и отишли.

Ту ноћ смо преконачили под ведрим небом у шибљу на једном од Лимских острваца.

У кући мога ђеда Радоша Лалевића, 28. јула 1944. г. убијени су и запаљени:

Моја баба Пољка (рођена Брковић, жена мога ђеда Радоша), ћерке Радошеве и Пољкине, моје теке: Радмила, Даница (удата за Милојицу - Милета Радуновића) и Љубица (удата за Спасоја Рајковића), брат од тетке Љубице - Никола (син Љубице и Спасоја Рајковића), сестре од тетке Данице Милена и Милица (ћерке Данице и Милете Радуновића), њихова баба Станојка (мајка Милете Радуновића) и дјеца Душана и Драгиње - моја рођена сестра Милијана и рођени брат Милан.

 

Изјаву забиљежио: Љубиша (Томислав) Пауновић