Одломак из књиге:
АНДРИЈЕВИЧКИ СРЕЗ
 
 
 
РАДОВАН ЛЕКИЋ

 МИЛИЦА ЖИВАЉЕВИЋ И МИЛОСАВА ТОМОВИЋ:

стране 515, 516.

 

Прво је наишла њемачка патрола од два војника: један је имао пиштољ, а други машин-геверу. Прошли су поред куће, не говорећи ником ништа и одмах се вратили. Послије њих је дошла једна већа група војника, сви у њемачким униформама, али су неки говорили српским језиком. Један војник тражио је хљеба, меда и сира. Рада Живаљевић одговорила му је:

"Меда немамо, а хљеба, сира и млијека можемо вам дати!"

"Донеси!" - наредио је један војник.

Рада је одмах донијела све што је у кући имала за јело. Војници су примили храну, посиједали у дворишту и почели да једу. По завршеном обеду, поново су нас утјерали унутра, плијенили око куће сву стоку и потјерали је у правцу колског пута. Рачунали смо - свршиће се на томе; али, јао нама, дошла је нова група војника, од којих је један упао у собу и викнуо:

"Мојих неколико стотина брата леже у Црној Гори, а ви још живите"

Опсовао нас је с неколико најодвратнијих псовки, а онда нам наредио да излазимо. Пофронтили су нас и наредили да се свлачимо. Ми жене и дјевојке, одбиле смо то да урадимо, али смо зато добиле свака по неколико кундака у леђа. Најзад, морале смо да се свлашимо, неке потпуно, а неке смо ипак оставиле на себи доњи веш. Једну од најбујнијих дјевојака између нас зграбили су као звјерови и повукли за собом у кућу, с намјером да је силују. Она се отимала, запомагала, чинила све што је могла да се одбрани и успјела је, тек кад су је угурали унутра, да им да им се из руку истргне и појури к прозору. Приликом скакања кроз прозор, погођена је из машин-гевере у главу. Иако тешко рањна, скочила је у кукуруз, трчала педесетак метара и пала с лицем заривеним у земљу. Послије пола сата, тражећи за читаво вријеме воде, умрла је. Послије овога, наређено нам је да сви ућемо у собу, а када смо то урадили, један војник је бацио међу нас бомбу. Прије него је бомба експлодирала, мали Васо ју је зграбио и бацио иза једног сандука са постељним стварима. Када смо видјели бомбу, покушали смо да се разбјежимо куд које: неко кроз врата, неко кроз прозор. У току те гужве бомба је експлодирала и ранила три особе. Војници који су  били пред кућом, пуцали су у нас и убили седморо, а четворо ранили, а пет је успјело да побјегне. Двоје дјеце и једна жена изгорјели су у запаљеној кући.