Свједочење

 
 
 
СТАНКО Д. ПАУНОВИЋ

СТРАДАЊЕ УЖЕ ПОРОДИЦЕ ЈЕВТА ПАУНОВИЋА 28.07.1944.

 

Приче о страданицима 28.07.1944. године., много, много пута су причане и препричаване и понављане од стране Радомира и Димитрија Јевтовог,  Лепосаве,  рођака и осталих преживјелих сународника из Велике, гдје смо ми дјеца слушали и што нам је остало урезано у сјећање за цијели живот.

На дан покоља међу првима су убијени:

Јевто Пауновић,

Крсто Пауновић,

Миљан Симоновић и

Стамат З. Јокић.

Са Анова одведени су на ливаду Мирошевића и стријељани, а потом убачени у колибу Богдана Јокића Мирошевић, на њих су набацане сламарице и запаљене.

Убијена је и запаљена Димитрија Јевтовог жена Добра (кћерка Радована Вучетића) која се задесила у кући Вукосава П. Живаљевић. Страдала је заједо са његовом породицом. 

Димитријева кћерка Славка, дјевојчица од 4 мјесеца угушена у колијевци, након паљења куће. Остала чељад су поискакала кроз прозор у кукуруз, након упозорења "војника" Лепосави да их хитно посклања. Лепосава то и чини износи храну "војницима" бјежи на супротни страну и бива рањена.

Јевтова кћерка Плана (удата за Ратка Живаљевића) са своје троје дјеце запаљена је у кући Риста и Ратка Живаљевића са њиховом читавом фамилијом. 

Јевтова сестра Анђелија - Анђа (Андријина кћерка) убијена је у кући Алексе - Гавра Гојковића за којим је била удата (није имала са Алексом порода).

 

У Београду 27.11.2016. године