СКУПШТИНЕ  

 

ОСНИВАЧКА СКУПШТИНА НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"   

 

29. јул 2012. године

Велизар ВОЈИНОВИЋ - помоћник министра пољопривреде

 

УВАЖЕНИ ДОМАЋИНИ

Желим да вас у име министра пољопривреде и руралног развоја господина Тарзана Милошевића и своје лично поздравим и честитам на идеји да формирате Завичајни клуб, који ће окупити људе од знања, ауторитета и спремности да помогну оживљавању овог великог, а нажалост прилично напуштеног села.

Одмах да кажем да ће вама, као и свима у Црној Гори, Министарство пољопривреде пружити максималну подршку у свакој акцији која води стврању бољих услова за живот људи на селу, како би се првенствено млади задржали и овдје имали могућност да добро зараде радом на имању или некој другој дјелатности.

У новом времену и драстично измијењеним друштвеним околностима расељавање села се, међутим, може зауставити понајприје или само осмишљеним акцијама, попут ваше намјере да кроз Клуб иницирате и подстичете развој Велике.

У томе ћете имати пуну подршку Министарства пољопривреде у оквирима његових надлежности и могућности. Јер, пољопривреда је једна од основних стратешких грана развоја Црне Горе, која све више добија на значају што се више приближавамо Европској унији.

Познато је да развијене земље, са индустријом загађеном животном средином, имају новац, али немају здраву храну ни у приближно довољним количинама, наша је шанса управо - производња здраве хране.

Велика, као што смо чули, за то има велике природне потенцијале, који су очувани од било каквих загађења. Сам податак да је површина села преко 50 квадратних километара указује на велике развојне шансе. Ако је на толиком простору и са примитивном обрадом имања уочи Другог свјетског рата сасвим пристојно живјело око двије хиљаде становника, зашто са данашњом техником не би могло богато да живи 300-400 људи, колико је тренутно у Велици.

Истина, ограничене су површине за економски исплативу ратарску производњу, али је шанса у гајењу ратарских култура изнад 900 метара надморске висине, што је у развијеном свијету, нарочито, актуелно - јер нема потребе за хемијском заштитом од вируса и болести.

Врло је значајно и што подручје Велике има више од 200 извора и немате проблема са питком водом. Такође, респектабилан је и потенцијал водених токова. На Величкој ријеци била је, како сам чуо, некада давно хидроцентрала, а надамо се да ће бити изграђена и нова. Градња мини електрана је битна тачка Стратегије развоја Црне Горе