СКУПШТИНЕ  

 

ОСНИВАЧКА СКУПШТИНА НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"   

 

29. јул 2012. године

 Љубипа ПАУНОВИЋ

 

ДАМЕ И ГОСПОДО, ПОШТОВАНИ ГОСТИ, ДРАГИ ВЕЛИЧАНИ 

 

Хвала вам што сте дошли и што сте се одазвали позиву Велике!

Данас смо овде да се договоримо о будућности Велике. Сви ми желимо да обновимо нашe село, да му удахнемо нови живот, да му дамо једну нову визију. Та визија је пут на коме треба да саберемо сву нашу снагу. Хоћемо да окупимо све наше људе око организације "Клуб Велика". Клуб ће се регистровати као невладина и непрофитна организација, али све оно што будемо радили, биће профитно и економски одрживо. Планирамо покретање пројеката, у које ће се укључивати наши људи, према знању, могућностима и афинитетима. Један по један, сви ће бити контактирани и укључени.

Наша жеља је да сви који дођу у наше село препознају ту нашу намеру, да схвате да овде живе људи који су поносни на своју прошлост, али са јасном визијом о својој будућности.

Зато, морамо да радимо на себи. Едукацијама, уз помоћ државних органа и међународних организација, потребно је да унапредимо сопствена знања, и укажемо на могуће правце коришћења природних ресурса у складу са стратегијом одрживог развоја Црне Горе.

Задатак Клуба управо и треба да буде веза између локалне заједнице и државних органа, међународних организација и свих других чиниоца који су битни за развој нашег села.

Стварање препознатљивог имиџа, јединственог бренда за све производе са овог подручја као и стална медијска кампања у промоцији природних потенцијала, биће један је од приоритета.

Ова наша идеја није ни прва ни јединствена. Оваквих организација има у Европи и свету, где су се становници појединих области, удружили и урадили оно чему и ми тежимо. Такође, приближавање Црне Горе ЕУ даје и нама могућност да добрим идејама и паметним пројектима дођемо до развојних фондова. Ти фондови неће чекати нас.Отићи ће на ону страну која буде организованија, сложнија и бржа. У нашем окружењу али и у читавој Црној Гори још увек нико није кренуо овим путем, али ја Вас уверавам да ће после нас, многи кренути. Ово може бити пилот пројекат, и може послужити као пример за развој сличних подручја Црне Горе

Клуб треба да буде покретач разумевања, слоге, поштовања свих нас. Сваки наш човjек је драгоцен, и за сваког има места. Свако од нас може да допринесе бољитку. Желимо да се сви укључе, а посебно очекујемо од млађих Величана да дају допринос раду Клуба. Наш ентузијазам и наша способност да то пренесемо и на остале наше Величане и комшије, биће од пресудног значаја за успjех ове идеје! Али наш најважнији задатак, је да сви схватимо да више немамо право да окрећемо главу, и да говоримо да нас то не интересује.

Нетакнута природа са својим потенцијалима, необична историја, људски ресурси, то је оно што имамо. Зато свим јасно поручујемо:

ВЕЛИКА ЈЕ ЗДРАВО МЕСТО ЗА ЗДРАВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ.

Ако је ико на овом свету доказао да је суштина живота у борби онда су то Велика и Величани. Будимо достојни наследници наших предака, и нека ово буде борба, и наш допринос за генерације које долазе. Са развојем наших села очуваћемо и наш идентитет и праве вредности које су нас и одржале на овим просторима.

Ако боље погледате, видеће те модерне саобраћанице кроз Велику. Видећете на Мокри и Чакору уређене терене за скијање. Видећете ђачке екскурзије које обилазе уређене Тојине пећине. Видеће те мини-хидроелектране на Величкој ријеци и Бистрици, али видећете и ветрењаче за производњу струје по нашим планинама. То је визија Велике!

Ја знам да сви у овој сали виде обновљен планинарски дом на Чакору, а они храбрији виде и жичаре и комплетан планински програм за туристе. Већ су били овде бициклисти из Европе. Планински рели преко Чакора је ушао у редовне календаре. Скокови са Новшићког моста и рафтинг на Лиму, нису више никаква новост.

У Велици и Муринском делу Горњег Полимља ја видим плантаже, лијеске, боровница, ароније, бруснице, малине и свега онога за шта постоје природни услови за гајење и где се остварује добит.

Ја видим богату Велику и богате Величане. Позивам Вас да сви заједно то остваримо.

Ово је дан одлучних људи! Ово је дан, када сви ми треба да будемо поносни!

Није нас данас окупио Клуб који оснивамо. Данас нас је окупила Велика.

Подсетићу вас: Велика нема никога другога осим нас!