Одломак из књиге:
ВАТРЕ СА КОМОВА
 
 
 
ГРУПА АУТОРА

 

 

ЗДРАВКО (Никола) БЈЕЛАНОВИЋ:

страна 146.

 

Према казивању Јоване Бјелановић, рођене Дедовић:

- Наишли су Њемци и још неке јединице у њемачким униформама. Наилазили су са свих страна. Опсада је извршена у току ноћи. Сви крајеви Велике (засеоци) као да су истовремено горјели, свуда су се чули јауци и запомагања нејаке дјеце и жена.

У Љешчарима (Бјелански Лаз) тога дана убијени су:

Вида Бјелановић, рођена Славковић, жена Милета Бјелановића, Милица (17), кћерка Виде и Милета Бјелановића, Никола Бјелановић (54), Дмитар Бјелановић, стар око (60) година, Петар Бјелановић стар око 65 година, Милосава Бјелановић стара 16 година, кћерка Радојка и Зорке Бјелановић, Наста Бјелановић, рођена Симоновић, стара око 50 година, жена Петра Бјелановића и Рада Бјелановић стара око 70 година, жена Алексе Бјелановића.

У овом засеоку није било покушаја силовања. Војници су добро говорили српски. Један је узвикнуо "бјежите" а пуцао је поврх нас, тако да је у том метежу доста њих избјегло сигурну смрт.

Избјегли су: Јована и Љубица Бјелановић с двоје дјеце, једно од мјесец дана, било је у колијевци, Грана Огњановић, рођена Максутовић, жена Вука Огњановића, Микаило Јокић (49), Тока Јокић (45), жена Микаила Јокића, Фема Јокић, стара око 70 година, жена Новице Јокића и жена Гавра Јокића Мирошевића, рођена Стешевић, стара око 60 година.

До Радуловића су изгинули:

Гина рођена Рмуш, стара око 40 година, жена Петра Радуловића, њихова кћер, име јој не знам, налази се у списку жртава фашистичког терора у Велици, Станисава, рођена Ђиновић, стара око 50 година, жена Радоја Радуловића, Божина (7), Ракита - Рака (22) удата у Шекулару, дошла у род и погинула, Јованка, рођена Вуковић, стара око 50 година, жена Милосава Радуловића, Илинка (50) од оца Божа Радуловића, неудата, била је болесна, Коса и Станија кћерке Миливоја и Илинке Радуловић,

Од Симоновића су изгинули:

Вучко (4), од мајке Милеве и оца Миљана, његова мајка Милева, рођена Ђуричанин (35) и Милосава - Мило, стар 50 година, од оца Милована.

Трифо Ђукић из Метеха живио је као избјеглица у кући Милутина - Руше Кнежевића. Погинула му је жена Љубица и кћерка Деса од прве жене (име јој не знам).

Вјерује се да су ту зликовци својим жртвама, још живим, вадили очи и срце.

* Ово су подаци о покољу према евиденцији Удружења Савеза бораца Велике. Они нијесу потпуни, јер се зна да има више жртава фашистичког терора, реч је на пример о дјеци која нијесу крштена а убијена или насилно на свијет бачена, као што је и био случај са Милицом Симоновић коју су зликовци трудну распорили, те јој мушко дијете испало из утробе и заплакало. Слично су прошле још четири жене, које је требало да се породе кроз десетак дана.

 

 

ЗДРАВКО (Никола) БЈЕЛАНОВИЋ:

 

Бр.

ИМЕ

 Год.

ОТАЦ

МАЈКА

СУПРУГ-А

ДЈЕВОЈАЧКО

ПРЕЗИМЕ

             
 

БЈЕЛАНОВИЋ

         
             

001

Вида

55

Милосав

?

Миле

Славковић

005

Дмитар

69

Миле

?

?

-

003

Милица

17

Милета

Вида

- -

004

Милосава

18

Радојко

Зорке

- -

006

Наста

38

Радојко

?

Петар

Симоновић

007

Никола

50

Вулета

?

Јована

-

008

Петар

70

Мило

?

Наста

-

009

Рада

70

?

?

Алекса

Ђуришић

             
 

ЂУКИЋ

         
             

001

Деса

19

?

Трифо

- -

002

Љубица

36

?

?

Трифо

?

             
 

РАДУЛОВИЋ

         
             

001

Женско дијете

 

Петар

Гина

- -

003

Божина

9

Радоје

Станисава

- -

002

Божина - Гина

39

Миљан

?

Петар

Рмуш

007

Илинка

50

Божа

?

-

?

009

Јованка

50

?

?

Милосав

Вуковић

010

Коса

10

Миливоје

Илинка

- -

012

Ракита - Рака

19

Радоје

Станисава

?

удата у Шекулар

015

Станија

8

Миливоје

Илинка

- -

017

Станисава

53

?

?

Радоје

Ђиновић

             
 

СИМОНОВИЋ

         
             

002

Вучко

4

Миљан

Милева

- -

013

Милева

36

?

?

Миљан

Ђуричанин

018

Милосав - Мило

54

Милован

?

?

-