ПРОЈЕКТИ НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"

ЗАШТИЋЕНО ПРИРОДНО ДОБРО - ПАРК ПРИРОДЕ 

01. јул 2017. године  

 

 

НАСТАВЉЕНО ИСТРАЖИВАЊЕ ТОЈИНЕ ПЕЋИНЕ

Почетком јула ове године у Велици је боравила  екипа академско спелеолошко-алпинистичког клуба (АСАК) из Београда, која је наставила истраживање Тојине пећине које су започели у августу 2013. године када су АСАК, клуб Тритон из Француске и спелеошко друштво из Никшића на позив и у организацији НВО Клуб Велика истраживали спелеолошке потенцијале на подручју Велике. Тада је ова спелеолошка експедиција наишла на препреку у Тојиној пећини која их је онемогућила да прођу у до сада неистражени део пећине и тада су чланови екипе обећали да ће се вратити и покушати да прошири овај пролаз.

У томе су ове године и успели, проширили су пролаз и  провукли се у нови део пећине. Ово су ексклузивни снимци новоистраженог дела пећине који је према речима спелеолога невероватно леп и богат украсима.

 

На жалост за разлику од технике за пробијање стена која их је овог пута добро служила,блиц фото апарата није баш најбоље функционисао тако да је успело само неколико фотографија.

У сваком случају истражено је преко сто метара новог канала, који је свуда лепо проходан. Екипа је дошла до краја овог дела пећине и наишла на сифон који је затрпан глином и непроходан. Екипа је покушала да на површини пронађе јамски улаз у пећину али за сада у томе није успела. То је следећи задатак који је екипа поставила и који ће, надамо се ускоро испунити.   

Екипа је такође истражила још две мање пећине у ширем рејону, од којих једна има близу сто метара канала и има изузетне украсе, што је изненадило и саме спелеологе.

План екипе је да се можда већ у августу ове године окупи поново и настави истраживања о чему ћемо вас наравно обавестити.